четвер, 26 січня 2023 р.

ТОП цікавих фактів про метали

 ТОП цікавих фактів про метали



 Всі метали можуть існувати як у твердій формі, так і рідкій або навіть газоподібній . Все залежить від умов навколишнього середовища – якщо, наприклад, залізо або золото нагріти досить сильно, воно випарується, прийнявши газоподібну форму. 

Усім, напевно, знайомі ртутні градусники, але не всі знають, що ртуть – це також метал. Просто в неї дуже низька температура плавлення, вона плавиться і перетворюється на рідину вже при -38,83°C. На Півночі взимку ртутні термометри часто замерзають, тому там у ходу більше електронні. 

Цінність деяких металів згодом сильно змінюється. Іспанські конкістадори, відкривши в Новому Світі платину, спочатку не вважали її цінною, а за часів Наполеона звичайнісінький алюміній цінувався куди дорожче за золото.

 Найчастіше інших металів у промисловості використовуються залізо, алюміній та мідь. Саме з міді та алюмінія виготовляють дроти та кабелі, тому що вони з мінімальним опором проводять електричний струм. Срібло, щоправда, перевершує їх за цим параметром, але воно коштує дорожче. 

Метали окислюються під впливом кисню. Тому всі металеві деталі, що вирушають у космос, проходять попередній процес окислення, щоб на них утворилася плівка оксидів. Якщо цього не зробити, “голі” металеві частини при дотику просто приваряться одна до одної. 

Алюміній є найпоширенішим металом у земній корі, а серед взагалі всіх хімічних елементів він займає третє місце, поступаючись лише кисню та кремнію. 

На інших планетах йдуть дощі з заліза та інших металів, які присутні у їхніх атмосферах у газоподібному стані. Зрозуміло, це можливо тільки на тих планетах, атмосфери яких розпечені до сотень та тисяч градусів. 

У Сонячній системі є одна планета, на якій деякі метали можуть бути присутніми у навколишньому середовищі в рідкому стані у помітних кількостях. Це Венера, середня приповерхнева температура якої (462 °C) перевищує температуру плавлення свинцю 327,5 °C. 

Спочатку європейські завойовники, що прибули в Америку, визнали платину “підробленим сріблом”, і великі її запаси просто втопили в океані, щоб уникнути фальшивомонетництва. 

Найдорожчий метал у світі – каліфорній, який у природі у природному вигляді не зустрічається. Вперше його вдалося отримати в лабораторних умовах у 1950 році, щорічно виробляється всього 40-60 міліграм каліфорнію і вартість одного грама доходить до 4 млн. доларів. 

Крім золота, срібла та платини, у світі існують інші цінні та затребувані метали, такі, як паладій та іридій. 

Незважаючи на те, що на алюміній припадає близько 8,6% маси земної кори, у природі він зустрічається у вигляді домішок до інших мінералів. У чистому вигляді його іноді у незначних кількостях виявляють лише у жерлах вулканів. Алюміній був одним з найдорожчих у світі (дорожче, ніж золото!) металів до 1886 року. Але цього року було відкрито економічно вигідний спосіб його отримання і він упав у ціні в сотні разів.

 Багато металів, включаючи найсучасніші сорти сталі, уразливі перед кислотами, але не всі. Тантал та іридій, наприклад, взагалі не бояться кислоти, їх не здатна розчинити навіть “царська горілка”, концентрована суміш азотної та соляної кислот. 

В акумуляторах більшості смартфонів та інших подібних аксесуарів можна знайти літій. Цей метал є найлегшим у світі і він відрізняється надзвичайною м’якістю, його можна легко зім’яти, просто стиснувши у кулаку. 

У світі вже давно і широко використовується титан, але, незважаючи на його властивості, в машинобудуванні використовується лише близько 7% світового видобутку. Близько 60% йде на виробництво фарби, 13% споживає паперова промисловість, а 20% використовується при виготовленні пластику. 

Уран – дорогий та затребуваний радіоактивний метал, який використовується в ядерних реакторах. Вчені встановили, що близько 80% запасів уранової руди на Землі зосереджено в одній-єдиній країні, Демократичній Республіці Конго, яка і досі залишається однією з найбідніших в Африці. 

Найтугоплавкіший метал у світі – вольфрам, він плавиться при температурі +3422 °C, а закипає і починає випаровуватися при нагріванні до +5900 °C. Для порівняння температура поверхні Сонця становить приблизно +5505 °C.

 У воді морів та океанів Землі розчинена взагалі вся таблиця Менделєєва, включаючи всі метали, від урану до платини. Але промисловий видобуток їх з води економічно невигідний. 

Найдорожчим металом, що зустрічається в природі у природному вигляді, є не золото чи платина, а родій. Цікаво, що він трапляється здебільшого у вигляді домішок до золотих та платинових родовищ. У середньому на рік у світі видобувається близько 28-30 тонн родію. 

Всі знають запах заліза, але свої запахи мають і деякі інші метали. Осмій, наприклад, пахне, як дивна суміш часнику та хлорки – аромат досить дивний.

 Шляхетні метали, такі як платина, золото, паладій та інші, не вступають у реакцію з людським тілом, тому їх широко використовують у медицині та ювелірній справі. Згідно з офіційним визначенням, до благородних металів належать ті з них, що не взаємодіють з соляною кислотою, не окислюються. Традиційно до цього списку включають золото, срібло, платину, осмій, іридій, паладій, родій та рутеній. 

Заліза на  Землі видобувається і обробляється більше, ніж будь-якого іншого металу. Щогодини з земних надр витягується більше заліза, ніж було видобуто золота протягом історії. 

З усіх чистих металів, що не містять домішок, хром є єдиним досить недорогим, щоб його можна було широко використовувати. Він, до речі, досить токсичний, але тільки в тому випадку, якщо, наприклад, вдихати його пилюку або пари.

 Метал галій можна легко розтопити, якщо взяти його в руку. При кімнатній температурі він зберігає тверду форму, але температура плавлення становить +29,6 °C, що нижче нормальної температури людського тіла в +36,6 °C. 

Вчені давно втілили в життя мрію алхіміків Середньовіччя, навчившись отримувати золото з ртуті. Правда, це дорого й економічно невигідно, до того ж у процесі бере участь радіоактивне випромінювання, так що золото, що виходить у результаті, теж виявляється радіоактивним. 

Ртуть легко роз’їдає алюміній, руйнуючи плівку оксидів на ньому. Простіше кажучи, ртуть може, подібно до кислоти, зробити дірку в алюмінієвій пластині, так що її в жодному вигляді не можна перевозити в літаках, тому що їх корпуси виготовляються з алюмінію.

 Золото дуже м’яке саме по собі і в ювелірній промисловості воно зазвичай використовується у сплаві з іншими металами, які надають йому міцності. Хоча в деяких країнах, наприклад, у Таїланді, золото 585 чи там 750 проби навіть за золото не рахується. 

Через техногенного впливу людської цивілізації весь світ зараз трохи більш радіоактивний, ніж кілька століть тому. Коли американці вирішили запустити на орбіту супутник для виміру космічної радіації, вони виявили, що не можуть досягти потрібної точності приладів, тому що всі метали, з яких супутник зроблен, самі по собі випромінює нікчемні дози радіації. Їм навіть довелося добути “чистий” метал з корпусу корабля, що затонув у 1919 році – як виявилося, він зовсім не радіоактивний, тому що його весь цей час захищала водяна товща.


Джерело: https://interes-fakti.com/cikavi-fakti-pro-metal/

Немає коментарів:

Дописати коментар